Är du i steget att starta en livmedelsbutik eller intresserad av att veta mer om hur det går till? Idag tittar vi närmare på vilka steg som krävs för detta.
Regler
Först och främst är det lite olika regler och bestämmelser beroende på om du starta ett litet eller stort företag. Ditt företag måste registreras och godkännas av en myndighet, detta kan vara kommunen, länsstyrelsen eller livsmedelsverket. Du måste ha godkända lokaler, utrustning och system för kontrollering. Exempelvis så är godkända butiksvågar och kassavågar ett måste om du ska starta livsmedelsbutik, du kan läsa mer om sådana här. Men det är såklart många fler produkter som ska vara godkända.
Livsmedelslagstiftningen är en lag som syftar till att se till att konsumenter inhandlar säkra livsmedel. Vänd dig till din kommun för att ta reda på vilka lagar och regler som gäller för just ditt företag och var du bör vända dig.
Franchise
Om du funderar att bli franchisetagare så bör du undersöka och kontakta det bolag du är intresserad av att driva butik inom. Fördelen är att du får väldigt mycket hjälp på vägen och ett starkt, redan etablerat varumärke. Som franchisetagare äger man och driver butiken medan bolaget äger rätten till varumärket och butiksläget. Man har oftast ansvar för försäljning, personal, vissa kostnader och driften av butiken. Det är bra att både ha erfarenhet av personalledning och livsmedel om man vill ge sig in i denna bransch. Man bör även ha en stark drivkraft och engagemang, vilket oftast finns för alla som väljer att starta ett eget företag. Tänk på att det kommer att kräva mycket av dig, långa dagar och hårt slit, men förhoppningsvis kommer det löna sig på sikt!
Det finns mycket hjälp att få för dig som är i tankarna att starta eget. Allmänna råd går att hitta och läsa mer om här. Kortfattat bör du följa dessa steg.
- Formulera affärsidé
- Vilka kunder planerar du att nå
- Hur ser marknaden ut som du planerar att starta företag inom
- Vilka mål har du med ditt företag
- Vilken företagsform passar bäst
- Formulera affärsplan
- Hur ska du finansiera ditt företag
- Registrering hos Skatteverket
Det finns även bra kurser man kan ta innan man startar eget. Vänd dig till din kommun – de ska ha en avdelning för nystartande av företag där man kan får hjälp på vägen.