JUN 20 2021

Vilka regler gäller för företagsgåvor?

Företag, Tips

Alla anställda vill bli ihågkomna och med en gåva kan du visa att du uppskattar vad de gör för ditt företag.

Hitta något passande just för dina anställda. En present som du som företagare ger till anställda, kunder eller leverantörer, blir betraktad som en företagsgåva, en sådan gåva är inte skattepliktig. Däremot är pengar och även presentkort som kan bli bytta ut till pengar skattepliktiga.

Gåvor till kunder och leverantörer

Det är också mycket trevligt för dina kunder och leverantörer att få veta att du tänker på dem med en gåva. Reklamgåvor är presentartiklar som måste ha företagets logotyp eller namn. Du kan dra av gåvorna om dom ökar företagets försäljning och därmed bör du ge dem till flera kunder. En sådan gåva får inte överskrida värdet av 350 kr.

Gåvor till anställda

Julgåvor är alltid lika välkomna hos de anställda, och de spekulerar redan en lång tid före om vad gåvan kan vara. Julgåvan är endast skattefri om värdet inte överstiger 500 kr. Därtill kan du ge en tillfälligt skattefri gåva, då värdet är således är 2 000 kronor per anställd. Dessutom kan företaget ge jubileumsgåvor, men bara då de firar 25, 50, 75 eller 100 år. Värdet på en jubileumsgåvan får däremot inte överstiga 1 500 kr. Beloppen ovan är beräknade inklusive moms.