SEP 26 2013

Kända IT-konsulter i Sverige

Konsulter

Sverige har ända sedan IT ”slog igenom” under 1990-talet varit ett riktigt IT-land. Genom åren har det också funnits en rad kända IT-profiler och konsulter som satt Sverige på kartan.

Internet

Framfab

En av de mest kända IT-entreprenörerna i Sverige är utan tvekan skåningen Jonas Birgersson som under slutet av 1990-talet fick stå som symbol för det svenska IT-undret. I medierna kallades han ofta för ”Bredbands-Jesus” på grund av sitt vurmande för bredband till hela svenska folket. Han utmärkte sig också av den anledningen att han alltid bar en orange jacka av märket Helly Hansen.

Det företag som de flesta troligtvis i första hand förknippar Jonas Birgersson med är Framtidsfabriken, även kallat Framfab, vilket han också var med och grundade. Trots att många företag gick under i den så kallade IT-bubblan i början av 2000-talet finns Framfab fortfarande kvar och har idag cirka 1 200 anställda. Birgersson själv är dock idag i första hand engagerad i IT-koncernen Labs2, där han också sitter som VD.


Icon Medialab

Johan Stael von Holstein är en annan mycket känd IT-profil i Sverige. I motsats till Jonas Birgersson kom att han att representera 90-talets IT-eras mer glassiga sida. Mest känd är han för att han var en av grundarna av Icon Medialab som var ett av de allra mest omskrivna företagen under IT-bubblan, mycket på grund av de stora förluster man gjorde år efter år.

Idag är Johan Stael von Holstein fortfarande entreprenör och arbetar med olika projekt bland annat i Asien, men är utöver det även verksam som skribent och debattör i olika sammanhang.


Skype

Kommunicera online via InternetEn annan mycket känd IT-entreprenör i Sverige och kanske även den som nått störst framgång internationellt är Niklas Zennström. Karriären inleddes inom Stenbecks-sfären, bland annat på Tele 2, innan Zennström under 1990-talet blev entreprenör på egen hand. Den första framgången kom med fildelningsprogrammet Kazaa, vilket blev populärt i början av 2000-talet.Skype

Den allra största framgången kom dock med IP-telefoniprogrammet Skype som idag har hundratals miljoner användare. Skype såldes år 2005 till Ebay för 2,6 miljarder dollar, vilket motsvarar mellan 15 och 20 miljarder svenska kronor.

Idag arbetar Niklas Zennström bland annat en hel del med välgörenhetsprojekt som fokuserar på att bekämpa klimatförändringarna.